Biodanza Rosa - Breda + Antwerpen » Nieuwsbrief » Interne nieuwsbrief Identiteit en Integratie

Nieuwsbrief Biodanza

Op 3 en 4 september 2016

Het 7de theoretisch-vivencieel opleidingsweekend met als thema

Identiteit en Integratie

 

Dans is de wezenlijkste expressie van identiteit.  “Identiteit” is onze essentie. 

Volgens de heilige Augustinus is dat het meest intieme van wat we diep van binnen zijn. Het centrum van waaruit ik de wereld kan voelen en van waar ik me daarvan onderscheid. Het is tegelijkertijd bewustzijn en een existentiele vivencia. Onze identiteit verandert voortdurend; zij is niet statisch, toch blijft haar essentie behouden.  Rolando Toro Araneda

Verschillende wetenschappers (biologen, psychologen, filosofen hebben gesproken over “Identiteit” of over een manier om daar bewustzijn over te hebben. Het gaat dan om de centrale vraag:  " WIE BEN IK".

Wat was nu bijvoorbeeld het Zelve in dat beroemde opschrift van Apollo's tempel in Delphi, “ ken uzelve”.

Het gewoon jezelf willen zijn is in sommige culturen en tijdperken een onbegrijpelijke ambitie. Zoals in de loop van de 18de eeuw Rousseau beschrijft hoe de verdorven samenleving hem belet zichzelf te zijn. 

Door de voorschriften en verwachtingen van anderen beginnen we ons onnatuurlijk te gedragen en verliezen we de onschuld van het kind of de oorspronkelijke natuurmens. 

Dus in hoeverre kun je zeggen dat we gedurende ons leven dezelfde persoon blijven? 

De Oude Grieken kwamen met de vergelijking met het schip van Theseus om dit probleem duidelijk te maken. Als er iets stuk was, vervingen ze dat, tot op een gegeven moment elk onderdeel van het schip vernieuwd was.

Wat de vraag oproept: gaat het dan nog wel om hetzelfde schip?

Wat geldt voor het schip, geldt ook voor ons zelf: al onze cellen worden continu door nieuwe vervangen. Hoe kunnen we zeggen dat we dezelfde blijven?

Rolando Toro heeft een gedetailleerde methode voorgesteld waarmee integrerende vivencias kunnen worden opgewekt die het vermogen hebben de identiteit tot uiting te laten komen, de levensstijl te veranderen en de biologische orde te herstellen. De vivencia genereert een algeheel gevoel van “zich levend voelen”, wat een intense perceptie van jezelf zijn oproept. 

Aanvang zaterdag en zondag om 10.00 uur - 18.00 uur

Locatie: Bisschopstraat 18 Antwerpen in het centrum livelovelife

Betaald parkeren in de buurt, en op zondag gratis

Vriendelijke groet
Annette Heynderickx
www.biodanzainvlaanderen.be