Biodanza Rosa - Breda + Antwerpen » Nieuwsbrief » Interne nieuwsbrief III

Nieuwsbrief Biodanza

Op 5 en 6 april het 3e methodologie schoolweekend.

De Biodanza klas (vervolg)

Goed nieuws! Heidi zal er vanaf dit weekend weer bij zijn met haar baby’tje Joaquin. Van harte welkom Heidi.

  • Dit weekend gaan we verder met de Biodanza klas: de opbouw van de vivencia en een reeks oefeningen en dansen uit de Officiële lijst, zoals; de Ritmische Dans, Ritmische Variatie (4 bewegingen), de drie Extensies (Maximum, Harmonische, Elastische Integratie) en de verschillende vormen van Ontmoeting. Zondag beginnen we met de 8 eerste Generatieve Houdingen (code I) Er zijn 22 Houdingen, ze vertegenwoordigen de "eeuwige gebaren". (demonstratie, beschrijving, doel en bijbehorende muziek)

Aanvang; zaterdag 10:30 uur- tot circa 18:30 uur en zondag om 10:00 uur tot circa 18:00 uur.

Waar: Concordiaplein 43, Breda. Zet je auto op het parkeerterrein bij de Aldi, Gr. Hendrik-III-Plein 35, 4819 CJ Breda of ga naar Frank daar kun je vrij parkeren; Geisterenstraat 5.

  • Studenten van de eerste cyclus die dit weekend nog moeten inhalen (Ellen Saen) of graag willen overdoen, welkom.
  • Belangrijke bijscholing: Eliane komt met de Generatieve houdingen op 31 mei en 1 juni 2014  Open voor Biodanza docenten, studenten onder Supervisie en studenten in het derde jaar (Methodologie) van de opleiding.

Rolando beschrijft over de Generatieve Houdingen het volgende: "In Biodanza heb ik drie codes van Genererende Houdingen geselecteerd. De combinatie van deze houdingen staat de creatie van spontane dansen van grote rijkheid en diepgaande menselijkheid toe. Elke houding heeft een diepe psychologische betekenis.

De archetypische houdingen behoren tot het collectieve onbewuste zoals beschreven door Carl Jung en vormen ware baarmoeders voor expressie.

De drie codes van genererende houdingen die ik presenteer in Biodanza zijn het resultaat van een langdurig onderzoek naar het scala van gebaren van diverse culturen: Hindoe, Egyptisch en Grieks-Romeins, om er een paar te noemen.

Ik heb die gebaren uitgekozen, waarvan ik vind dat het ver geëvolueerde vormen zijn – in staat om diepgaande en transcendente vivencia ’s te wekken - en die het vermogen hebben om “eeuwige dansen” voort te brengen. Ik heb deze archetypische gebaren “genererende houdingen” genoemd omdat ze het vermogen hebben om specifieke dansen teweeg te brengen.

De gewone expressieve dans is een combinatie van bewegingen die samenhangen met de persoonlijke emoties van de danser.

De dansen die ontstaan uit de combinatie van genererende houdingen bezitten een meer universele dimensie en zinspelen op de grootsheid van de mens. De combinatie van drie of meer genererende houdingen creëert dansen van uitzonderlijke schoonheid en expressieve kracht.

Schrijf je meteen in via volgende link!  http://www.biodanzainvlaanderen.be/agenda/generatieve-houdingen/

Tot besluit een prachtige brief van Rolando geschreven vlak voor zijn overlijden.

  • DE BIODANZA LERAAR/ DOCENT/ FACILITATOR

De opleiding tot Biodanza docent bestaat in essentie uit het ontdekken van een missie. Overdragen van de staat van gratie, het wijzen van nieuwe wegen om liefde in de praktijk te brengen en om het verlichte bewustzijn wakker te maken.

Vaak dragen mensen een verkeerde identiteit. Ze reduceren hun bestaan tot hetgeen een verarmde of zelfs giftige omgeving van hen eist. Als Mensen het gevoel hebben dat ze niets betekenen, zijn hun daden zonder betekenis. Het zelfbeeld van minderwaardigheid creëert monsters, Veel mensen weten niet dat ze de goddelijkheid in zich dragen.

De wezenlijke natuur van het menselijke is de eeuwige viering van het leven. Deze conditie onthult aan mensen een verlichte visie over zichzelf en over de wereld.

Innerlijke verlichting is niet een persoonlijk voorrecht. Alleen voor zichzelf verlicht zijn is niet voldoende. Ons licht is er om diegenen die in het duister verblijven te verlichten, om hen in hun essentie te kunnen zien en om het licht aan hen over te dragen. Leven, is een heel speciale kans, de kans om “het eeuwig menselijke” tot je door te laten dringen en om in je lichaam het genot te voelen van de heiligheid van het leven.

Er is iets in ons dat nog groter en wonderbaarlijk is, dan wat we denken en doen. Als we ons niet verbinden met dit eeuwige fundament, terwijl we tegelijkertijd voelen dat we arme stervelingen vol moeilijkheden zijn, dan wordt ons leven onbeduidend.

Deze verbinding met de pracht van het leven te krijgen is essentieel. In werkelijkheid is verlichting, waar men vaak over spreekt als een uitzonderlijk fenomeen vol mysterieuze en bijzondere mystieke bijbetekenissen, een natuurlijke conditie van alle menselijke wezens. Het gaat om een verandering van de visie op onszelf en op de betekenis van het leven. Het is een nieuwe manier van zich verbinden met anderen en om de moeilijkheden tegemoet te treden als deel van ons alchemistische werk, door de overvloed en de schoonheid die de liefde voortbrengt te aanvaarden.

We zijn veel meer dan we over het algemeen denken. We zijn kosmische schepsels in staat om lief te hebben en om schoonheid te creëren.

Als we onze grootheid niet op ons nemen dan transformeren we in moordenaars, en dan wordt ons leven betekenisloos.

Tot mijn vreugde staat de Biodanza gemeenschap van Fortaleza vooraan bij het uitvoeren van de hoogste taak die ons bestaan kan omvatten: De heiligheid van het leven teruggeven aan de wereld. Rolando Toro, Santiago de Chile, 14/02/2010

Vriendelijke groet
Annette Heynderickx
www.biodanzainvlaanderen.be