Biodanza Rosa - Breda + Antwerpen

← Agenda Biodanza ←

21-07-2019 | Biodanza Franse Ardennen

26 juli 2019
aankomst vanaf 1600 uur
€ 589 euro. 
Buirefontaine
02500 Aubenton
Inschrijven

Biodanza vijfdaagse marathon in de Franse Ardennen

zondag 21 juli tot vrijdag 26 juli 2018

Thema:

"DANS HET ORAKEL"

Great dancers are not great because of their technique, they are great because of their passion, Martha Graham

DANSEN ÍS LEVEN

 - ÍS EXPANSIE -

ís mijn eigen wezen dat zich openbaart

 

Het is lichaam zijn en eenheid voelen

een continue openbaring - waar niets "vanbinnen” hetzelfde blijft.

Het is expressie geven en de noodzaak voelen, los te laten wat (me) niet langer dient.

 

 Het is passie dat haar eigen leefruimte claimt en creëert, 

durft te zijn -  diegene die ik op dit moment ben.

Het is leven dat het leven aanroept,

 leven met mijn natuurlijke élan

 

Deze vijfdaagse nodigt je uit te dansen zoals Leonard Cohen zó treffend en prachtig zong ... 

 

Dance me to your beauty with a burning violin 
Dance me through the panic till I'm gathered safely in 
Lift me like an olive branch and be my homeward dove 
Dance me to the end of love…

 

Locatie: Centrum Buirefontaine. Picardie Franse Ardennen.

Het is hier niet zo ver vandaan. Vanuit Antwerpen slechts circa 200 km (Breda 250 km) Een plek dat al jaren een geliefde plek voor velen is, met "zeer gewaardeerde Biodanza meerdaagse".

Dit komende jaar is een kroonjaar... de tiende keer!

Als vanzelf worden we er een grote familie, en als je dat nu juist niet wenst, kan je er ook prima je eigen stekkie vinden.

Het is mogelijk om in een tentje te slapen en tegen een meerprijs (van 7 euro per nacht) slaap je op een eenpersoonskamer. Of huur een studiootje ( dit met eigen douche en toilet en kookgelegenheid) 

 

We dansen in de ochtend voor de lunch en s'avonds na het diner. Twee danssessie per dag m.u.v. woensdag dan dansen we alleen in de ochtend. Tussendoor is er ruim de tijd om te lezen, luieren, kuieren of wat dan ook!

KOSTEN

Op basis van een tweepersoonskamer met volledig pension, inclusief workshop € 589 euro. 

Bij het boeken vragen we een aanbetaling van 200 euro. Het resterende bedrag dien je uiterlijk 6 weken voor aanvang te hebben voldaan op rekening t.n.v. A. Heynderickx met vermelding van je naam: NL59ABNA0233565604 

 

Zondag 21 juli zijn we vanaf 16:00 uur welkom. We dineren om te beginnen samen om 19.00 uur. Om 20: 30 uur begint de eerste vivencia. 

We eindigen vrijdag ochtend circa 13.00 uur, waarna we nog genieten van een heerlijke lunch.

 

Terugblik en beschrijving van deelnemers.

 

Een gevoel van vrijheid. Dat ervaar ik in de wekelijkse biodanzalessen en de themadagen en -weekenden die ik af en toe volg. Tijdens de vijfdaagse met Annette is dat gevoel eindeloos bevestigd, verdiept, gegroeid en verankerd. Dansend, van oefening naar oefening, ontmoet ik mezelf, ontmoet ik de ander, ontmoet ik mezelf in de ander. Ervaar ik dat ik echt los kan komen van dat wat ego heet, en verbinding kan maken met dat wat eindeloos veel meer is, en verder gaat dan mijn persoon. Liefde. 

In deze vijfdaagse heb ik ervaren dat “moeiteloos zijn” ook echt mogelijk is! Annette biedt oefeningen aan in, zo voelde het, de perfecte volgorde, op de perfecte muziek, begeleid met perfecte uitleg. Ik hoef alleen maar, simpelweg, te doen wat voorgesteld wordt. De rest gaat vanzelf. En het gevoel blijft. Buiten de danszaal, na de vivencia, gaat de ervaring door. Als vanzelf.

In de nacht droom ik over oude tijden en oude plaatsen, en daarbij denk ik: “laat ik hier maar blijven”. Eveline

***

Lieve allemaal, vanaf mijn allereerste ervaring met Biodanza heb ik de grote transformerende kracht ervan gevoeld. Ik heb intussen ook om me heen gezien, en bij mezelf gevoeld dat er in Biodanza nivo's van beleving zijn die lopen van een opwindend amusement aan de ene kant, tot een intens ritueel aan de andere kant. En altijd blijft er lichtheid, speelsheid en tederheid.

Op Buirefontaine ben ik, met behulp van de middelpuntzoekende kracht van Annette, weer een stap verder in de verdieping gegaan en dichter bij de kern gekomen. Ook heb ik ervaren dat een dans diep van binnen begint als energie. Energie die, in het fluïdum van de muziek, naar buiten stroomt, zich uit in beweging en zich vormt tot een dans. En dat proces vindt helemaal plaats in het moment, zonder denken en overwegen.

Ik heb deze paar dagen diepe eenheid en verbinding voelen ontstaan en daarin veel liefde gevoeld voor alles en iedereen om me heen.

Het is heel bijzonder om te ervaren dat ik in zo korte tijd zo diep in contact kan komen met een ander mens. Een mens van wiens verhaal ik helemaal niets weet. En omgekeerd is mijn verhaal totaal afwezig, verhalen en geschiedenis zijn afwezig en overbodig.  Het is een prachtige bevrijding om in de dans je verhaal af te kunnen leggen, helemaal in het moment te stappen en helemaal te zijn die je bent door de ogen van een ander mens.

 

Over het non-dualistische wezen van Biodanza tot slot dit gedichtje dat ik een tijdje geleden maakte:

 

Mijn gedicht ben jij

in mij

De wind in de bomen ben jij

in mij

De vogel en de berg ben jij

in mij

Dag en nacht ben jij

in mij

Aarde ben jij

in mij

De dans ben jij...

...jij danst in mij

Een lieve groet aan jullie allemaal en nogmaals veel dank, Dik

 

 

DANSEN VAN LICHT EN EROTIEK & HYMNE AAN DE KRACHT VAN KWETSBAARHEID EN TEDERHEID

Biodanza kende ik als een dans -en ontmoetingsvorm met een hoog ‘knuffelgehalte’ waarin je intermenselijke thema’s op ingetogen en expressieve wijze uitdrukt en dit afwisselend alleen of samen met de ander doet.  Op grond van enkele Biodanza ervaringen alweer enige jaren geleden kon ik er verder geen diepgaande betekenis aangeven. Het gedachtegoed van de grondlegger Rolando Toro, kende ik niet.

En toen kwam er een aankondiging voorbij van een zomerweek in de Franse Ardennen. Na wat wikken en wegen melde ik mij aan, een lijfelijke bezigheid voelde, in aansluiting op de massage opleiding die ik volg, goed en passend. En een week lekker dansen, wie wil dat nou niet?

 

En zo kwam ik zondag 23 juli tussen deelnemers terecht voor wie Biodanza een wekelijkse activiteit is en voor sommigen ook niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Hoe was ik in dit bonte gezelschap terecht gekomen vroeg ik mij af?  Welk intuïtief deel in mij had mij naar deze plaats geleid en heeft geweten dat ik aan deze week ‘moest’ deelnemen?

 

Ik ben ondertussen een paar dagen thuis en er nog steeds een beetje ‘ondersteboven’ van. Life-changing, zo voelt het in mij na 6 dagen en 9 vivencia’s onder de liefdevolle en bezielende leiding van Annette en Frank in de prachtige omgeving van Centre Buirefontaine met René en Chantal.

 

Zonder mijn hele levensverhaal te gaan beschrijven vindt de intense ervaring van deze week een voedingsbodem in mijn persoonlijk leven waarin ‘overleven’ dominanter is dan ‘beleven’. Er is een groot tekort geweest aan vroege bevestiging, veiligheid en aanraking en in mijn rugzak bevinden zich pijnlijke ervaringen met intimiteit. Als reactie hierop is mijn verlangen naar affectie, tederheid, beminnen en bemind worden, bedolven onder een stevige laag angst en afweer. Bedolven en verstopt maar niet verdwenen weet ik nu. Deze week werd ik ‘geroepen’ om in de dans tevoorschijn te komen, zichtbaar te zijn en mijn kwetsbaarheid te (be)leven. In de liefdevolle bedding waarin de vivencia’s plaatsvonden en vanuit een zorgvuldige opbouw van oefeningen en uitnodigingen, opende ik mij zonder dat ‘ik’ er eigenlijk aan te pas kwam…..In mij klonk geen enkel ‘ja maar’ en al mijn overtuigingen die mij vanuit schaamte en angst zo ontzettend in de weg kunnen zitten, zwegen. Er was overgave en mijn lichaam bewoog en werd bewogen, alles in mij was vloeibaar….

 

In de loop van mijn leven heb ik veel ervaring opgedaan met diverse vormen van (lichaams)therapie, persoonlijke ontwikkeling, haptonomie en massage. En alles heeft mij geholpen en de weg gewezen.  Maar de ervaring van deze Biodanza week ging verder, deze week heeft mij ‘thuis’ gebracht, thuis in mijzelf.  En heeft mij op de meest zachte en tedere wijze wakker gekust en (weer) tot leven gewekt. Aan het einde van de week ging er door mij heen: stel je toch eens voor dat het waar is, dat ik goed ben zoals ik ben en dat er geen voorwaarden zijn om te kunnen liefhebben en om lief gehad te worden.…..en ik lachte want ik wist…...het ís waar, ‘stel je toch eens voor’ mag weg.  Ik hoef niet eerst slank, ‘mooi’ en ‘anders’ te worden, alles is aanwezig, ik ben vol-maakt zoals wij allemaal vol-maakt zijn. Biodanza nodigt ons liefdevol uit om deze volle potentie te leven.

Biodanza is een weg van (zelf)bevrijding, van het leven vieren, van moed, gaan, contact, intimiteit, ontdekking, onderzoek, overgave, avontuur.

Ik ben geroepen en mijn hart heeft het gehoord en zegt ja…...voluit en volledig! Dit fragiele ‘ontwaken’ vraagt om koestering en ‘onderhoud’. Ik ga op zoek naar een wekelijkse groep en wie weet…….komt ook de opleiding nog in beeld…...stap voor stap……Met grote dank aan de mooie groep mensen en het op liefdevolle wijze vóórgaan van Annette en Frank!!

Odette

====

en nog een prachtig gedicht van een deelneemster

Biodanza:
Veilig lab van mens-zijn.
Hier probeer ik niet mijn pen,
ik probeer mijn wezen.
Ben ik dit echt, mag ik mij zijn?
En wie ben jij?
Ik zie je, jij ziet mij.
Eenmaal zo geweest, kan ik niet meer terug.
Ik lijk veranderd,
maar ben slechts meer mezelf.
Lieve help, wat eng,
en wat een feest.

Liefs van XX

======

Lieve allemaal,

Het gaat vooral over de dagen ná de Biodanza. Zaterdag de hele dag in een roes geleefd…zalig.

 

Gisteren heel erg boos en veel tranen. Boosheid zat echt diep vanbinnen en wilde eruit maar dat is me niet gelukt.

Een confrontatie met mijn partner gehad, maar dat leverde weinig op, geen communicatie mogelijk. Ik bleef boos diep vanbinnen en ben naar bed gegaan.

 

Daar gaan schrijven en toen kwamen de tranen, ook diep vanbinnen.

Het lijkt allemaal zo gewoon, maar dat stukje diep vanbinnen dat is niet zo gewoon voor mij. Ik voelde een diep, diep verdriet, waar ik gelukkig bij kon. (…)

 

Vanochtend met een kater opgestaan en ik heb partner een app gestuurd (…) Ook hij had veel verdriet. Ik heb gezegd dat ik hem graag wil vergeven maar dat dat niet zomaar gaat en tijd nodig heeft.

We hebben beiden intens zitten huilen en tja... ik stond als vanzelf op en nodigde hem uit voor een omhelzing. Beiden gebroken en vol verdriet.

 

Het voelde goed om te doen, en hij was dankbaar.

Dit helpt mij in het proces van vergeving.

Ik voel dat als ik vergeef de weg vrij wordt gemaakt voor iets nieuws.

Als ik niet vergeef blijft het altijd tussen ons instaan en kunnen we beiden niet verder.

Het is zeker nog niet geheeld bij mij, maar ik voel een soort verlichting om verder te kunnen.

Een opening, die ik voor mezelf houd, deze is van mij, ik alleen heb toegang tot deze opening en ik bepaal wie ik binnen laat.

 

Dat ik dit heb ervaren, ook de omhelzing met hem, heeft voor mij zeker te maken met de week Biodanza.

Het contact zoeken, mijn pijn opzoeken en toelaten, toestaan er te zijn.

Ik kan het niet zo goed verwoorden, en dat hoeft ook niet. Het voelt voor mij zo.

Ik heb vanmiddag wat spulletjes gepakt en ben gaan wandelen. Handdoek gespreid bij mijn favoriete boom. Daar even bij gezeten, de boom zijn energie gevoeld. Die trekt me zo naar de aarde.

Appeltje gegeten en wat gelezen.

Doe ik eigenlijk nooit zo, het was heerlijk en het kwam uit mezelf.

Ik ga het redden...... me, myself and I.

Beste trio ooit voor mij!